Uniós oltási igazolás magyarországi elfogadhatósága

2021. július 1-jétől Magyarország, Dániához és a többi európai tagállamhoz hasonlóan szintén elfogadja az európai uniós védettségi igazolást a korlátozásmentes, szabad beutazáshoz. Az általános keretszabályok mentén, Magyarország az alábbi feltételeket határozta meg az egységes koronaútlevél elfogadásához:   

  • Negatív koronavírus-teszt: immunitással nem rendelkező személyeknek egy 72 óránál nem régebbi PCR tesztet kell felmutatniuk.
  • Védőoltás: a védettséget azon személyek esetében ismerik el a magyar hatóságok, akik az Európai Gyógyszerügynökség és/vagy Magyarország által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szereplő vakcina egyikéből  már megkapta az első oltást. 
  • Korábbi koronavírus fertőzés: az érintett személyek immunitásukat egy az utazást megelőzően legalább két héttel korábban elvégzett pozitív PCR teszttel tudják igazolni. 

 

Kiskorúak vonatkozó beutazási kondíciók:

A beutazási szabályozások alól azon 18 éven aluli kiskorúak mentesülnek, akik koronvírus elleni védőoltás, vagy korábbi koronavírus fertőzés révén védettséget élvező és igazoló szülővel utaznak.

Amennyiben a szülő nem rendelkezik védettséggel, úgy a 18 éven aluli gyermeke is tesztkötelezett korhatártól függetlenül, ha mentesülni kíván a 10 napos karanténkötelezettség alól.  

 

***

 

Fenti kritériumok érvényesülése esetén, a külföldi állampolgárok a magyar védettségi igazolványnak megfelelő kedvezményeket élvezhetik a magyarországi szolgáltatások igénybevétele esetén.

Érvényes koronaútlevél hiányában 10 napos karanténkötelezettség továbbra is fenn áll, mind a magyar, mind a külföldi állampolgárok számára, amelyet önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. A magyar hatóságok elfogadnak 1 darab, Dániában 72 óránál nem régebben elvégzett negatív PCR teszt eredményt, így Magyarországra érkezést követően már csak egy teszt elvégzése szükséges a mentesség iránti kérelem benyújtásához! 

***

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy repülővel érkező külföldi állampolgár csak méltányossági kérelem pozitív elbírálása esetén léphet be Magyarország területére. A méltányossági kérelmet a magyar rendőrség honlapján keresztül nyújthatják be.

Magyarország schengeni belső határain megszűnt a határellenőrzés 2021. június 23-val.