Dánia a Balti-tenger és az Északi-tenger között fekvő észak-európai állam. A Jütland-félszigetet, valamint több mint 400 kisebb-nagyobb szigetet foglal magába, szárazföldön csak Németországgal határos. Legnagyobb szigetei Fyn és Sjælland. Két autonóm tartománya Grönland és a Feröer-szigetek. Bár nem a Skandináv-félszigeten helyezkedik el, nyelvi, kulturális és történelmi öröksége miatt a skandináv országok közé tartozik, melyek közül a legkisebb és legdélebbi fekvésű. A világ egyik legrégebbi monarchiája, 1849 óta alkotmányos monarchia.

A fejlett piacgazdasággal és kiterjedt jóléti rendszerrel rendelkező Dánia a skandináv jóléti modell egyik mintaállama. A jövedelmi egyenlőség, az üzleti környezet minősége, az állami intézményekkel szembeni társadalmi bizalom, a közegészségügyi és jóléti mutatók, az innovációs és a kutatás-fejlesztési ráfordítások, valamint a megújuló energiafelhasználás tekintetében egyaránt Európa legszűkebb élmezőnyébe tartozik. A Transparency International évente publikált adatai alapján egyike a világ legkevésbé korrupt államainak.  

Hivatalos elnevezés: Dán Királyság (Kongeriget Danmark)
Lakosság: 5,827 millió (2019) 
Hivatalos nyelv: dán 
Államforma: alkotmányos monarchia 
Államfő: II. Margit királynő (uralkodásának kezdete: 1972. január 14.) 
A kormány összetétele: Szociáldemokrata Párt (legutolsó parlamenti választások időpontja: 2019. június 5.) 
Kormányfő: Mette Frederiksen (Szociáldemokrata Párt) 
Terület: 43.434 km² 
Főváros: Koppenhága (1.7 millió lakos) 
Népsűrűség: 134,76 fő/km² 
Nemzeti ünnep: június 5. (Alkotmány Ünnepe) 
Dánia tagsága a legfontosabb nemzetközi szervezetekben: ENSZ, EU, NATO, WTO, OECD, EBESZ 
Hivatalos fizetési eszköz: dán korona (DKK)
Természeti kincsek: kőolaj, földgáz, hal, só 
Vallás: lutheránus (78,4%), muszlim (4,2 %), római katolikus (0,7%), jehova tanúi (0,3 %)

Etnikai megoszlás: 86,1% dán, 10,4 % bevándorló, 3,3 % másod- vagy többedik generációs bevándorló
Éghajlat: hűvös, nedves kontinentális klíma jellemzi, a telek enyhék, a nyarak hűvösek. A fővárosban mért átlagos hőmérséklet júliusban 18 C°, februárban 0 C°. Erős széljárás jellemző, különösen a téli időszakban. Az esős napok száma évi átlagban 170.

További információ:www.denmark.dk

Szállás és megélhetés:

  • Dániában nehéz kedvező árfekvésű szállást találni. Egy átlagos szállodai szoba kb. 1000 DKK, egy olcsóbb hostel 500 DKK. Koppenhágában különálló szoba bérelhető havi 4500-5500 DKK-tól, de egy 1 szobás lakás bérleti díja már minimálisan kb. 7000-9000 DKK, amelyhez rendszerint legalább három havi kauciót is ki kell fizetni. Az egy főre jutó megélhetési költségek a legszükségesebbeket alapul véve is kb. ugyanennyit tesznek ki a fővárosban, a vidéki városokban ez az összeg ugyan nem számottevően, de néhány száz koronával alacsonyabb. (1 DKK = kb. 45 HUF).
  • Az elmúlt időszakban megnőtt az albérletek kiadásával kapcsolatos azon visszaélések száma, amikor az albérlők még Dániába való kiutazásuk előtt, látatlanban utalták át a szállásadónak a bérleti díjat és a kauciót. Az ilyen esetek elkerülése érekében tanácsoljuk, hogy körültekintően és lehetőleg személyesen járjanak el az albérlet kiválasztása és lefoglalása során.
  • Hasznos honlapok: www.3b.dkwww.boligkontoret.dkwww.copenhagenflats.dkwww.boliger.dkwww.boligportal.dkwww.AkutBolig.dkBoliglisten.dk
  • Diákszállásokkal kapcsolatos információ: Koppenhága: www.kollegierneskontor.dk ,Aarhus:https://studenthousingaarhus.com/ Odense:https://www.studiebolig-odense.dk/

Egyéb fontos tudnivalók:

  • További fontos tudnivaló a Dániában tartózkodó külföldieknek, hogy kés/szúrófegyver viselését a vonatkozó dán törvény rendkívül szigorúan bünteti. 12 centiméter vagy azt meghaladó pengehosszúságú kés közterületen történő viseléséért akár két év szabadságvesztés is kiszabható, de már 7 centimétert meghaladó pengehosszúságú kés viselése is súlyos pénzbírságot vonhat maga után.
  • A Dániában bekövetkezett lakcímváltozást 5 napon belül kötelező bejelenteni.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.