Szegedy-Maszák Marianne „Csókolom a kezét” c. könyvének bemutatója

Zsidó Kulturális Fesztivál, Koppenhága

 

Dátum: 2021 június 4., 16-17 óra

Helyszín: Zsidó Kulturális Központ,

Krystalgade 12, Koppenhága 1172

 

A koppenhágai Nagykövetség hagyományokhoz híven igyekszik minden évben valamilyen formán képviseltetni magát a dániai Zsidó Kulturális Fesztiválon. Korábbiakban zenei fellépéssekkel, pódium-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel készültünk, idén azonban egy nagysikerű könyv bemutatójával szeretnénk színesíteni a palettát.

A tervezett irodalmi rendezvénnyel Magyarország 19-20. századi társadalom-, külpolitika- és iparosodástörténetét szeretnénk mélyebben megismertetni a dániai közönséggel. Előbbieket Szegedy-Maszák Marianne „Csókolom a kezét" c. világsikerű bestsellere egyszerre jeleníti meg, azon túlmenően, hogy a szerző egyben Weiss Manfréd iparmágnás és Szegedy-Maszák Aladár, Magyarország washingtoni követének (1945-47) leszármazottja.

 A magával ragadó könyvről és történetének hátteréről maga az írónő, Szegedy-Maszák Marianne tart előadást a rendezvényen, amelyet közvetlenül utána egy könyvklub formájában vitatunk meg, Deme Katalin, az Aarhusi Egyetem vendégelőadójának moderálásával. 

 

A rendezvényre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

*Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a dániai járványügyi korlátozásokra tekintettel a „coronapas” szabályok érvényesek belépéskor, illetve köszönettel vesszük előre is szíves visszajelzésüket részvételi szándékokról itt a Facebook eseményen, vagy emailen a protocol.cph@mfa.gov.hu címre.

 

 

 A könyvről:

Szegedy-Maszák Marianne szülei, Hanna és Aladár Budapesten szerettek egymásba 1940-ben. Apja pályája felfelé ívelt a külügyminisztériumban harcos antifasisztaként éppen tárgyalásokat folytatott a Szövetségesekkel, amikor letartóztatták és Dachauba deportálták. Édesanyja Weiss Manfréd, a híres csepeli gyáralapító unokájaként sokáig élvezhette az asszimilálódott zsidó iparbáró családjának fényűző, nyugalmas életét, mígnem az egyre erősödő antiszemitizmus, majd a német megszállás halálos veszélybe sodorta mindnyájukat. Egy Heinrich Himmlerrel kötött titkos alkunak köszönhetően minden vagyonukért cserébe szabadon távozhattak végül a semleges Portugáliába. Hanna és Aladár két évig semmit nem tudtak egymásról, szerelmük mégis kiállta az idő és a történelem próbáját. A háború lezárulta után, 1945-ben házasodtak össze Budapesten, ahonnan rögtön tovább is indultak Washingtonba, ahol Aladár megbízott követeként tevékenykedett. Ám amikor itthon valósággá vált a kommunista hatalomátvétel rémképe, Aladár lemondott tisztségéről, és emigránsként az Államokban maradt a feleségével. Leányuk a szülei által írt leveleket, memoárokat és családi emlékeket segítségül hívva meséli el történetüket, mely összefonódott Magyarország történelmével.

 

Az írónőről, Szegedy-Maszák Marianne-ról:

Szegedy-Maszák Marianne 1955-ben született Washingtonban. Publikált többek között a The New York Times Magazine, az Esquire, a The New Republic, a Newsweek, a Los Angeles Times, a Bulletin of the Atomic Scientists és Psychology Today című folyóiratokban. Dolgozott riporterként a New York Postnak, szerkesztője volt a Congressional Quarterly című lapnak, és tanított újságírást az American Universityn. Újságírói munkáiért számos díjat kapott többek között az Amerikai Pszichoanalitikai Társaságtól és a National Mental Health Associationtől. A szülei történetét feldolgozó dokumentumkötet az első könyve, amely 2017-ben jelent meg magyar fordítással.

 

 

A koppenhágai Kultúrális Zsidó Fesztiválról bővebben: www.jkfestival.dk