A forradalom 60. évfordulójának alkalmából Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, valamint Bertel Haarder dán kulturális miniszter 2016. november 25-én ünnepélyes keretek közt felavatta Povl Bang-Jensen, 1956 dán hősének bronz mellszobrát. Íjgyártó István beszédében kiemelte, hogy „a dán diplomata és ENSZ-tisztviselő Povl Bang-Jensen [...] személyében, tettében és tragikus sorsában drámai sűrűséggel talált egymásra a dán és a magyar nemzet. Povl Bang-Jensen révén 1956 nemcsak magyar, hanem dán ünnep is: a szabadság, az erkölcsi tartás, az elvek melletti kiállás, a szolidaritás ünnepe.” Köszöntőjében Bertel Haarder beszédében az emlékezés fontosságára és Bang-Jensen példamutató erkölcsi tartását emelte ki, mint a mai emberek számára legfontosabb üzenetet.

A sírhelynek, valamint a szobornak helyet adó Frederiksbergi Temető 2020-tól fokozatosan közparkká alakult. Tóbiás Klára szobrászművész alkotását Íjgyártó István államtitkár és Hellebrandt László nagykövet koszorúzta meg szűk körben, a Bang-Jensen család tagjai, ’56-os dániai magyarok, valamint a szobrász családjának jelenlétében.

Povl Bang-Jensen ENSZ-alkalmazottként titkára volt annak a bizottságnak, amely a Világszervezeten belül a Forradalom leverésének körülményeit vizsgálta. Amikor vezetőitől azt az utasítást kapta, hogy adja át azon magyar menekültek névsorát, akik csak névtelenül vállalták a bizottság előtti tanúságtevést, megtagadta az utasítás teljesítését. ENSZ-állásából elbocsátották. 1959-ben egy New-yorki parkban holtan találták. Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. 1991-ben Magyarország Köztársasági Elnöke Povl Bang-Jensent posztumusz elnöki kitüntetésben részesítette. Azóta a tragikus sorsú diplomatát a Magyar Forradalom és Szabadságharc dán hőseként tiszteljük.