Idén, 2018. szeptember 27. és október 10. között ismét megrendezik a már 10 éve nagy sikerrel futó koppenhágai PIX filmfesztivált! A fesztivál idei kínálatában ezúttal 3 magyar filmet is bemutatnak, amelyek a következő: Szilágyi Zsófia „Egy nap” c. filmje, Csuja László „Virágyvölgy” c. alkotása és Milorad Krstic „Ruben Brandt, a gyűjtő” elnevezésű animációs filmje. 

Az induló magyar filmekről bővebben: 

Ruben Brandt, a gyűjtő   –  Ruben Brandt, collector

Méltó kihívója lehet a Macskafogónak”

A történet főszereplője Ruben Brandt pszichoterapeuta (Rubens és Rembrandt után kapta a nevét), akit rémálmai arra kényszerítenek, hogy elraboljon 13 festményt a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Brandt és nemzetközi, műkincsrablásra szakosodott bandája előtt nincs megállás.

Ruben Brandt érkezése mégis nagy dolog, ez a film különleges összművészeti jellege: ez egy animációs film, egész estés mégpedig, műfaját tekintve akció-krimi-thriller és film noir, miközben úgy történetében, mind alkotói gárdájában és megjelenésében a képzőművészet legmélyebb rétegeiben gyökeredzik.

Bővebben:  https://www.cphpix.dk/program/detail?progr_id=540&strHeader=cphpix

Virágvölgy c. film  - Blossom Valley

„A magyar road movie”

A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Virágvölgy Csuja László rendező egyszerre költői és realista, punkosan karcos első játékfilmje. A film különleges amatőr főszereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere; a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

Bővebben:  https://www.cphpix.dk/program/detail?progr_id=541&strHeader=cphpix

Egy nap – One day

A történet Anna, egy negyvenes, háromgyermekes nyelvtanárnő egy napját meséli el, aki állandó rohanásban van munkahelye, valamint a bölcsőde, az iskola és a különórák (balett, vívás, íjászat stb.) helyszínei között – és ha ez még sem lenne számára eléggé megterhelő – közben állandósult anyagi szorongás emészti és a kétely, férje vajon megcsalja-e őt? 

Az Egy nap első játékfilmes rendezése Szilágyi Zsófiank, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el.

Bővebben: https://www.cphpix.dk/program/detail?progr_id=426&strHeader=cphpix

A filmfesztiválon Szilágyi Zsófia „Egy nap” című filmjét a legjobb debütáló film kategóriájában az „Új Tehetség Nagydíj” címre is jelölték! A rendező asszony október 1-én ellátogat a film fesztiválra, ahol örömmel válaszol az érdeklődők kérdéseire.

Szurkoljunk együtt magyar tehetségeinkért!