GIRO D’ITALIA 2020 magyarországi rajtja

 

2020-ban Budapestről rajtol a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny.

A jövő májusi viadal első három szakaszát rendezik Magyarországon, majd Olaszországban folytatja útját a 103. Giro mezőnye. A budapesti prológ időfutam utáni második és harmadik szakasz rajtját és útvonalát később jelölik ki.

A Grande Partenza megrendezését több olasz város és más külföldi városok jelentkezése mellett tudta elnyerni – az idén Európa Fővárosának megválasztott – Budapest. Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes kerékpár körverseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly Izraelből.

Az eseményt évről évre óriási érdeklődés övezi: 2018-ban 198 országban volt látható a verseny. Világszerte más-más csatornákon követhetők a szakaszok: Olaszországban a RAI a jogtulajdonos, míg Magyarországon és számos európai országban az Eurosport sugározza az eseményeket. A korábban közzétett számok azt mutatják, hogy évről évre egyre többen kíváncsiak a Giro d'Italiára, és a sok milliós televíziós nézettség mellett többszázezren utaznak a helyszínre szurkolni is.

A Giro-szerződés előkészítésében kezdetektől fogva tevékenyen részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium!