Filmvetítés és pódiumbeszélgetés a Dán Filmintézettel (Cinemateket) együttműködésben

Képviseletünk 2023. április 4-én a Dán Filmintézettel együttműködésben, nagy érdeklődés mellett elsőként vetítette külföldön a Magyarországon 2022-ben bemutatott, jelenleg az HBO Max streaming szolgáltató által forgalmazott, „A Karantén Zóna” című, öt szkeccsfilmből álló egész estés játékfilmet, amelyet pódiumbeszélgetés követett az alkotókkal: Zsótér Indi Dániel rendezővel, Vida Orsolya forgatókönyvíróval, valamint Szegedi Márton társzeneszerzővel, zenei producerrel.

A Karantén Zónát a The Twilight Zone (Alkonyzóna) amerikai sci-fi/fantasy sorozat, a Black Mirror disztópikus világa és a 2020-as karanténhelyzet inspirálta. A misztikus, gyakran groteszkbe hajló történetek helyszíne öt városi lakás, ahol nincs kert, sem erkély, csak a falak és az általuk behatárolt szűk tér. A szkeccsfilm arra az új és kényszerű állapotra reflektál, amit az egyedüllét vagy pont a másokkal való összezártság nehezít meg igazán. Az alkotókat az foglalkoztatja, hogy ez az új élethelyzet milyen hatással van az emberi kapcsolatokra, a testre és pszichére. Az öt történet elsősorban a karanténba kényszerült emberek tapasztalatait járja körül a társas magányosság abszurditásától a párkapcsolatok jó és rossz oldalán át, az idősek helyzetén keresztül a digitális oktatás kihívásáig, az élet alapvető kérdéseit is feszegetve.

„A Karantén Zónában” a képzelet és a valóság határai elmosódnak és az önismeret szolgálatába állnak. Az elszigeteltség és a kilátástalanság minden esetben misztikus megoldásokat szül a kialakult helyzetben. Mivel a filmnek átfogó koncepciója van, a zenehasználat és a narráció tovább erősítik az egész művet. Találó élethelyzeteket látunk, melyekhez rendkívül erős vizuális tartalom párosul. Minden szkeccsnek más a stílusa, így könnyen nézhető, izgalmas filmet láthatunk. Az öt epizódból álló filmben olyan színészek szerepelnek, mint Pásztor Erzsi, Ujréti László, Makranczi Zalán, Majsai-Nyilas Tünde és Ónodi Eszter. A forgatókönyvet Vida Orsolya és Zsótér Indi Dániel írta, a film vezető operatőre Dimeth Balázs Ferenc mellett Gajdics Dávid, az egyes epizódokat pedig Szentiványi Gábor és Szombath Máté fényképezték.