A koronavírus okozta egészségügyi járvány ismét felerősödő hullámára tekintettel, 2020. szeptember 1-vel új, szigorúbb szabályozások léptek hatályba a Magyarországra való be- és kilépést illetően, az alábbiak szerint:

 

Magyarország 2020. szeptember 1-től tovább szigorította a hazánk területére történő  beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. Megjegyzés: A magyar hatóságok elfogadnak egy, Dániában 72 óránál nem régebben elvégzett negatív teszt eredményt, így Magyarországra érkezést követően már csak egy teszt elvégzése szükséges a mentesség iránti kérelem benyújtásához!  A PCR-tesztek ára hatósági áras.

 

A magyar kormány 2021. január 11-ig meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket.

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges.
  • Kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban – és november 11-től a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein is. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • Ismét működik az idősek vásárlási idősávja, így minden hétköznap (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 08.00 óra és 10.00 óra között bevezette az idősek vásárlási sávját. Ebben az idősávban csak  65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár).
  • Minden gyülekezés tilos, s álltalános rendezvénytilalom van hatályban.
  • A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
  • Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.