2022. november 12-én nagyköveti részvétellel, dr. Mike Gyula konzul, kulturális diplomata kíséretében került sor Aalborgban az Áder János által 2021 márciusában Kis Renáta Gráciának, az Aalborgi Magyarok Társasága alelnökének a helyi magyarok körében végzett közösségépítő tevékenységéért odaítélt állami kitüntetés átadására, valamint Palásti Máté gitárművész koncertjére és az azt követő fogadásra.

Kis Renáta Gráciának a dániai magyar közösség érdekében, valamint a magyar kultúra dániai terjesztése terén végzett több mint egy évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként Áder János korábbi köztársasági elnök 2021 márciusában ítélte oda a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát, mely külső okok (világjárvány) miatt ezidáig még nem került átadásra. A kitüntetési ceremóniára végül 2022. november 12-én az észak-jütlandi Aalborg városában, a városi könyvtár dísztermében került sor.

A nagyköveti köszöntő hangsúlyozta a helyi magyar közösséggel való kapcsolat erősítésének fontosságát, a jövőbeni közös szervezésű események szükségességét és a Koppenhágai Magyar Nagykövetség észak-jütlandi magyarok iránti elköteleződését. Az ünnepi köszöntőt követő laudáció részletesen ismertette a kitüntetett személyes és szakmai életútját, valamint közösségépítő szerepét. Kis Renáta Grácia az erdélyi Kolozsvárott született, ezt követően került Magyarországra, ahonnan 2009-ben férjével költözött az észak-dániai Aalborg városába. Egy évvel később helyben élő magyar honfitársaival létrehozták az Aalborgi Magyarok Társaságát, amely azóta is döntő szerepet játszik a Dániában élő magyarok nemzeti identitásának megőrzésében, ápolásában és fejlesztésében.

A kitüntetés átadását követően Palási Máté gitárművész egy órás koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők. Palásti Máté zenéje elsősorban a jazzre, a latin zenére és a flamencora épül, muzikalitásában jelentős szerepet játszanak azonban roma gyökerei is. Máté a Snétberger Zenei Tehetség Központ elvégzését követően rövid ideig tanult a Bartók Béla Konzervatóriumban, valamint a Rajkó-Talentum művészeti intézményben is. Többször játszott és zsűrizett Indiában, Kubában, Mexikóban, Kínában és az USA-ban, Koppenhágát követően pedig Stuttgartban lép majd fel.

A közel ötven fős eseményen az észak-jütlandi Aalborg városának magyar közössége, az Aalborgi Magyarok Társaságának tagjai és családjai vettek részt.