Friss információk a koronavírus dániai fejleményeiről

A koronavírus fertőzés esetszámainak elmúlt hetekben tapasztalt hirtelen megugrása azt mutatja, hogy a világjárvány negyedik hulláma mostanra elérte Dániát is. A fokozatosan egyre intenzívebbé váló járványügyi helyzet eredményeképpen Dánia 2021. november 11-től újból „társadalmilag kritikus betegségnek” minősíti a Covid-19-et, amelynek értelmében bizonyos korlátozó intézkedések, mint a védettségi igazolványok használata ismét kötelezővé válik. 

 

Védettségi igazolványok újbóli bevezetése 2021. november 12-től: 

November 12-től ismét kötelező a védettségi igazolványok használata 15 éves kor felett meghatározott helyszínekre, intézményekbe és helyiségekbe történő belépéshez. A korlátozásban érintett intézmények körét az illetékes tárcák teszik közzé honlapjaikon.

Eddigi információk szerint a belépés védettségi igazolványhoz kötötté válik:

  • egészségügyi intézmények látogatóinak (kivétel a hozzátartozóknak);
  • beltéri vendéglátóhelyiségeken, szórakozóhelyeken;
  • a beltéren 200 fő, kültéren 2000f fő feletti rendezvényeken (pl. koncert. színházi előadás, filmvetítés, sport rendezvények, egyházi szertartás, konferenciákon, stb.).

 

Beutazás Dániába

A járvány intenzív terjedése ellenére a 2021. október 25-től bevezetett szabályozások nem változtak. A beutazási kondíciókat az határozza meg, hogy az adott személy mely országból érkezik eredendően (tranzit ország nem számít) és rendelkezik-e oltás vagy korábbi fertőzés révén immunitással. (Itt is felhívjuk figyelmüket, hogy Dánia csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat fogadja el, azaz a Sinopharm és a Sputnyik általi védettséget nem ismeri el!)

Oltás vagy korábbi fertőzés révén immunitást élvezők:

Beoltottság vagy korábban koronavírus fertőzésen átesettség igazolására Dánia elfogadja az egységesen elfogadott uniós digitális Covid-igazolványt illetve egyéb, azzal egyenértékű tartalommal bíró koronaútlevél okmányokat, a világ bármelyik országából is utazik be az adott személy.

Teszt- és karanténkötelezettség ilyen esetben nem áll fenn, kivéve akkor, ha a kiindulási országot a Dán Külügyminisztérium piros színkategória alá sorolta járványügyi helyzete alapján.

Oltás vagy korábbi fertőzés révén immunitást nem élvezők:

Amennyiben oltás vagy korábbi fertőzés révén nem áll fenn immunitás, akkor a beutazó személyek – Dániában állandó lakcímmel rendelkezők is – tesztkötelezettek, karanténkötelezettség pedig az alábbiakban kifejtett bizonyos esetekben áll fenn.

EU/Schengen tagállamból beutazók a Királyságba történő belépés előtt rendelkezniük kell egy 48 óránál nem régebben elvégzett negatív gyorsteszttel vagy 72 órán belüli negatív PCR teszttel.

(EU/Schengen tagállamok: Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország,  Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Vatikán.)   

Amennyiben oltás vagy korábbi fertőzés révén nem áll fenn immunitás, és az alábbi – Dánia által – COVID-19 kockázatosnak minősített országok vagy térségek egyikéből kíván beutazni az adott személy, akkor az országba való belépést követő 24 órán belül is kötelező egy teszt elvégzése.

Ezen országok a következők: Ausztrália, Bahrein, Chile, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Hongkong, Jordánia, Kanada, Katar, Kuvait, Makaó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Tajvan, Új-Zéland, Ukrajna és Uruguay.  

Amennyiben oltás vagy korábbi fertőzés révén nem áll fenn immunitás és olyan országból kíván az adott személy beutazni, amely a fent felsorolt országlisták egyikében sem szerepel (azaz piros színkategóriájú), akkor 10 napos karanténkötelezettség fenn áll. A karanténkötelezettség egy a negyedik napon elvégzett negatív PCR teszttel feloldható.  

A világ országainak kockázati kategorizálása a következő linken érhető el: https://en.coronasmitte.dk/travel-rules/categorization-of-countries

 

A koronaútleveleket (pl. „European Corona Passport/EESZT applikáció”) Dánia az alábbi feltételek legalább egyikének teljesülésével fogadja el:

  • Negatív koronavírus-teszt: immunitással nem rendelkező személyeknek egy 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell felmutatniuk.
  • Védőoltás: a védettséget azon személyek esetében ismerik el a dán a hatóságok, akik az Európai Gyógyszerügynökség  által elfogadott vakcina egyikéből (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) megkapták a szükséges számú (általában 2) oltást és azóta legalább 14 nap eltelt. 
  • Korábbi koronavírus fertőzés: az érintett személyek immunitásukat egy az utazást megelőzően legalább két héttel korábban, de 6  hónapnál nem régebben elvégzett pozitív PCR teszttel tudják igazolni.  

Az egységes európai koronaútlevél alkalmazása valamint a beutazási korlátozások  15 éven aluli kiskorúakra nem vonatkoznak. 

 

Utazási lehetőségek

Közvetlen légiösszeköttetés 

A közvetlen légiösszeköttetés ismét helyreállt Magyarország és Dánia között.

Komp

Németország és Dánia, valamint Dánia és Svédország közötti kompjáratok menetrendje helyreállt. 

Tranzit

Az "Beutazás Dániába" pontban részletezett beutazási kondícióknak megfelelően a tranzit engedélyezett.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sok esetben a légitársaságok, és egyéb személyszállítást szervező vállalatok is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél.   

 

Beutazási korlátozások Grönlandon és Feröeren

A Dán Királyság részét képező Grönlandon és Feröeren a beutazási korlátozások továbbra is saját hatáskörben kerülnek meghatározásra. 

 

Legfontosabb tájékoztató felületek, hírportálok, hasznos linkek: