2023. november 8-án teltházzal, nagyságrendileg 180 nézővel, a Dán Filmintézet által megrendezésre kerülő, közép- és kelet-európai filmeket bemutató „East by Southeast” filmfesztivál keretében került sor közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésünkre, az író-rendező, részben magyar Ljasuk Dimitry részvételével. A Dán Filmintézet idén a Jóreménység-sziget című filmet is beválogatta a 10 legjobb, levetítendő alkotás közé. 

A Jóreménység-sziget az alkotó Dimitry Ljasuk első nagyjátékfilmje, amelynek magyar premierjére tavaly, 2022 novemberében került sor. Dimitry Ljasuk korábban a Tisza-tóról készített környezeti kisfilmeket, ez inspirálta a nagyjátékfilm elkészítését is. Az alkotás valós eseményeken alapuló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről. Az író-rendező független alkotó, a Jóreménység-sziget című filmhez sem vett igénybe külső forrásokat vagy szakmai stábot. A film az elmúlt egy évben két nemzetközi díjat is nyert, mindkettőt 2022-ben: egyet a legjobb független filmért a Europe Film Festival keretében az Egyesült Királyságban 2022-ben, egyet pedig a legjobb első filmes rendezői tevékenységéért Törökországban, a Best Istanbul Film Festival keretében.

A vetítést és az azt követő közönségtalálkozót nagy érdeklődés övezte, számtalan pozitív visszajelzést kaptunk a résztvevő diplomáciai kör, valamint a helyi magyarság tagjaitól és a nézők közt nagy számban helyet foglaló dán érdeklődőktől is.